Kanal Tedavisi Neden Yapılır?
Kanal tedavisi çürümüş ya da enfekte olmuş dişlerin onarılarak kurtarıldığı bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi sırasında dişte bulunan sert dokunun içerisindeki kök kanalı denilen doğal boşlukta olan yumuşak doku pulpa ile diş siniri çıkartılmaktadır. Dişin içi temizlenerek içerisindeki boşluk doldurulmaktadır.
Dişte oluşan çürükler zamanında tedavi edilmez ise çürük derinlere kadar ilerler ve dişteki sinirlerin iltihap kapmasına sebep olur. Diş sinirlerinin iltihap kapması kişide şiddetli baş ağrılarına sebep olmaktadır.
Diş içerisinden çıkarılan diş sinirleri, diş işlevi ve sağlığı için hayati önem taşımamaktadır. Kişinin şiddetli baş ağrısı yaşamasının önüne geçmektedir. Diş siniri sadece soğuk ve sıcak algısı için kullanılmakta olan bir sinirdir. Tedavi edilmediği durumlarda dişi çevrelemekte olan dokunun enfeksiyon kapması ile birlikte apseler de oluşabilmektedir.
Kanal Tedavisi Neden Yapılır?
Dişte bulunan bir sinir ya da pulpa, dişte oluşan derin çürükler, dişte kırılma ya da çatlak veya yüz travması sebebiyle tahrip olabilmektedir, enfekte olabilir ya da iltihap kapabilmektedir.
Dişte bulunan sinir ya da pulpa zarar görür ise, bu doku parçalanır ve dişin etrafında bulunan bakteriler kök kanalı içerisinde çoğalmaya başlar.
Dişte çürümüş kalıntılar ve bakteriler diş apsesine ya da enfeksiyona sebep olabilir. Apse, içerisi iltihap dolu keseciktir. Enfeksiyon diş kök uçlarının sonuna kadar yayıldığında meydana gelmektedir. Dişte oluşan apse kişinin şiddetli bir şekilde ağrı çekmesine sebep olur.
Apse, kök kanalı içerisinde bir enfeksiyona sebep olmasının yanı sıra, boyuna, yüze ve başın diğer taraflarına yayılan şişme, diş kökü etrafında kemik kaybına ve diş ile yanak arasında drenaj problemlerine yol açabilmektedir.
Apseli olan dişin tedavi edilmesi en kısa zamanda yapılması kişinin yaşam kalitesi için oldukça önem taşımaktadır. Diş ağrısı özellikle gece meydana gelmesi sebebi ile kişinin uyku kalitesi de etkilenmektedir. Bu sebeple gün içerisinde dikkat dağınıklığına yol açabilmektedir.
Bu durumlarda meydana gelen en sık belirtiler dişte şişme, soğuk – sıcak duyarlılığı, çiğneme – ısırma gibi günlük olan rutinleri yaparken ortaya çıkan diş eti ağrısı, keskin ağrı, diş eti koyulaşması ve diş eti şişmesi gibi durumlardır.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Konya Kanal tedavisi diş hekimi ya da endodontist tarafından yapılmaktadır. Endodontist, diş sinirinin ya da pulpasının hastalıkları ve yaralanma sebepleri, teşhisi, tedavisi ve önlenmesi konusunda uzman olan kişilerdir.
Dişin durumuna ve gerçekleşecek olan prosedürün genişliğine uygun olan bir diş hekimi seçilmelidir.
Kanal tedavisi yapılırken ilk adım, kök kanalları şeklinin görülebilmesi için bir röntgen filminin çekilmesi ile çevrede bulunan kemiklerde herhangi bir enfeksiyon durumunun olup olmadığını belirlemektir.
Diş hekimi dişin yakınında bulunan alanı uyuşturmak için lokal anestezi kullanmaktadır. Tedavi esnasında bölgeyi tükürüksüz ve kuru tutmak için diş etrafına lastik tabakası yerleştirmektedir.